Άσκηση

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

aikido.jpg

Το να σε «σκάει» κανείς στο πάτωμα ή να σε ακινητοποιεί μοιάζει –σε πρώτη «ανάγνωση»- το λιγότερο... «απειλητικό». Δεν πιστεύεις όμως το ίδιο αν γνωρίσεις τους αθλητές του αϊκίντο και τη φιλοσοφία της τέχνης τους.

Με κινήσεις που (με μια πιο προσεκτική ματιά) διαπιστώνεις πως μοιάζουν περισσότερο με χορό, παρά με γυμναστική, η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη δεν σας μαθαίνει μόνο αυτοάμυνα˙ αναζωογονεί σώμα και πνεύμα και λειτουργεί από χαλαρωτικά έως... ψυχοθεραπευτικά.
Πρώτη κίνηση στο αϊκίντο είναι οι ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης. Ακολουθεί προθέρμανση με τεντώματα, ανοίγματα, σουηδική γυμναστική και γενικά ασκήσεις που θυμίζουν έντονα γιόγκα. Η συνέχεια δίνεται με άοπλες κι ένοπλες τεχνικές αυτοάμυνας, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι περιστροφικές, κυκλικές κινήσεις. Μόλις ο σενσέι (δάσκαλος) προσφέρει το «ιάμε» (=τέλος), το μάθημα ολοκληρώνεται με μια υπόκλιση.
Η λέξη «αϊκίντο» αποτελείται από τρεις ιαπωνικές λέξεις: το «αϊ» (= αρμονία), το «κι» (=πνεύμα, νους/ενέργεια του σύμπαντος) και το «ντο» (=δρόμος). Σ’ ελεύθερη μετάφραση, αϊκίντο είναι ο δρόμος της αρμονίας σώματος και πνεύματος, με την ενέργεια του σύμπαντος.
Σκοπός του αϊκίντο είναι να καλλιεργήσεις τον εαυτό σου, να γίνεις ένα με την ενέργειά σου, τόσο τη σωματική, όσο και την πνευματική. Ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας, πλημμυρίζει τον ασκούμενο μετά το τέλος της άσκησης. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιγράφουν το αϊκίντο ως «κινούμενη γιόγκα» ή «κινούμενο Ζεν».
Ιδανική για κάθε φύλο και ηλικία και ανεξάρτητη από σωματικά προσόντα, η τέχνη ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα σαν προσωπικό ταξίδι αναζήτησης του Ιάπωνα δασκάλου πολεμικών τεχνών Μοριχέι Ουεσίμπα, σήμερα όμως έχει φτάσει να αποτελεί «εργαλείο» εναρμόνισης σώματος και νου.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση