Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Senses-smell

Με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνδέουν αμερικανοί ερευνητές την εξασθενημένη όσφρηση κατά την τρίτη ηλικία, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Neurology.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής - Νευρολογίας Νταβανγκέρε Ντεβανάντ, μελέτησαν 1.169 ηλικιωμένα άτομα σε βάθος τετραετίας.

Όπως διαπιστώθηκε, η θνησιμότητα, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν 45% μεταξύ όσων είχαν τη χειρότερη επίδοση σε τεστ όσφρησης που περιλάμβανε 40 διαφορετικές μυρωδιές. Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόνο 18% μεταξύ όσων είχαν την καλύτερη όσφρηση.

«Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για τα άτομα που έχουν εξασθενημένη όσφρηση και είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν την μικρότερη οσφρητική ικανότητα» επισημαίνει ο Δρ Ντεβανάντ.

Ωστόσο ερώτημα που προκύπτει είναι αν κάτι ανάλογο συμβαίνει στους νέους και στους μεσήλικες, κατά πόσο δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο, σε περίπτωση που δεν έχουν καλή όσφρηση. Αυτό μένει να διαπιστωθεί σε επόμενες μελέτες. 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση