Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

canceer rising

Πιθανότατα όλοι έχουμε χάσει έναν συγγενή ή φίλο από καρκίνο καθώς η ασθένεια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Έχετε αναρωτηθεί μήπως ο καρκίνος είναι τελικά η ασθένεια της σύγχρονης κοινωνίας; Και αν πράγματι αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των πασχόντων από καρκίνο ή απλά έχει γίνει περισσότερο εμφανής με τα χρόνια;

Στο παρακάτω βίντεο με τίτλο «Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο» που δημοσιεύει η Medical Daily, η Vanessa Hill, εξηγεί πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής μας καθιστούν πιο ευάλωτους στον καρκίνο.

Το πρώτο κρούσμα καρκίνου καταγράφεται από τον Αιγύπτιο φυσικό Imhotepτο 2625 π.Χ όπου ανακάλυψε διογκωμένες μάζες στο στήθος, περιγράφοντας τα τυπικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος στην κοιλιακή χώρα και άλλοι όγκοι βρέθηκαν επίσης στην αιγυπτιακές μούμιες.

Αλλά δύσκολα μπορεί να βρει κανείς καταγεγραμμένες περιπτώσεις καρκίνου στην αρχαιότητα καθώς οι άνθρωποι τότε είχαν να αντιμετωπίσουν την πανούκλα, τη γρίπη, τη φυματίωση και την ευλογιά. Επίσης, σπάνια ζούσε κανείς τόσο πολύ ώστε να εμφανίσει καρκίνου.

Αντίθετα, το 1900 ο καρκίνος γίνεται η όγδοη πιο συχνή αιτία θανάτου, κυρίως στις ΗΠΑ. Από το 1950, όπου το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 21 χρόνια, ο καρκίνος μετατρέπεται στην πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία. Για παράδειγμα, οι άνδρες μέχρι 49 ετών έχουν 1 στις 304 πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Μετά τα 70, η πιθανότητα μετατρέπεται σε 1 στις 9.

Επίσης, η βελτίωση στο στάδιο της διάγνωσης έχει οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών επιβίωσης. Το 2013, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέφερε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είχαν μειωθεί κατά 20% τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό οφείλεται στην καλύτερη ενημέρωση για τον καρκίνο, την πρόοδο της επιστήμης στη διάγνωση και στη θεραπεία της ασθένειας.
Επιπλέον, πολλές μορφές καρκίνου ακόμη μπορούν να προληφθούν. Το 2010, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από το κάπνισμα. Ο τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή αυξάνουν κατά 20% τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.

Συνεπώς, ο συνδυασμός του αυξημένου προσδόκιμου ζωής και ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες είναι οι παράγοντες που εξηγούν τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση