Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

composers music

Το χρόνιο στρες που προκαλεί η καλλιτεχνική ζήλεια και ο επαγγελματικός ανταγωνισμός, ενδεχομένως να μειώνει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής Social Science and Medicine.

Επιστήμονες εξετάζοντας τους διάσημους μουσικοσυνθέτες του παρελθόντος, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το τίμημα της δόξας και της υστεροφημίας, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, συχνά είναι ο πρόωρος θάνατος.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας Κάρολ Γιαν Μποροβιέκι και ο ελληνικής καταγωγής Γεώργιος Κουβέτσος, ερευνητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), ανέλυσαν στοιχεία για 144 επιφανείς συνθέτες που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα.

Ο βαθμός ανταγωνισμού που αντιμετώπιζε ο καθένας, εκτιμήθηκε ανάλογα με το πόσοι άλλοι μεγάλοι συνθέτες ζούσαν στην ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή. Όσο μεγαλύτερος «συνωστισμός» διασημοτήτων υπήρχε σε μια πόλη σε μια δεδομένη εποχή, τόσο μικρότερη ήταν η διάρκεια ζωής κάθε μουσικοσυνθέτη. Σχεδόν το 40% των συνθετών ήσαν μαζεμένοι στη Βιέννη και στο Παρίσι, όπου η ζωή τους γινόταν συντομότερη κατά έξι μήνες περίπου.

Όπως υπολογίστηκε, μια αύξηση κατά μόνο 1% στον αριθμό των συνθετών, ήταν αρκετή για να μειωθεί η διάρκεια ζωής ενός συνθέτη κατά σχεδόν δύο μήνες (7,2 εβδομάδες). Η παρουσία ενός δεύτερου πολύ μεγάλου συνθέτη στην ίδια πόλη, είχε ως συνέπεια τον πρόωρο θάνατο κατά τουλάχιστον δύο χρόνια.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση