Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

sleep heart cycles

Το ξυπνάει κάποιος χαράματα τις εργάσιμες ημέρες και να κοιμάται μέχρι το μεσημέρι τα σαββατοκύριακα μπορεί να μην είναι τόσο ξεκούραστο όσο ακούγεται, ούτε κάνει καλό στην υγεία, καθώς μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism επισημαίνει πως αλλαγές στις συνήθειες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Στη μελέτη, όπως δημοσιεύει το WebMD, συμμετείχαν 447 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 έως 54 ετών, οι οποίοι εργάζονται τουλάχιστον 25 ώρες εβδομαδιαίως εκτός σπιτιού. Οι συμμετέχοντες φορούσαν βραχιολάκι που κατέγραφε τον ύπνο τους και τις κινήσεις τους όλο το 24ωρο για μια βδομάδα. Επιπλέον, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 85% των συμμετεχόντων κοιμόταν περισσότερο τις ημέρες που δεν δούλευε. Όσοι μάλιστα άλλαζαν τελείως τις συνήθειες του ύπνου τις ημέρες που είχαν ελεύθερο χρόνο (π.χ κοιμόντουσαν πολύ περισσότερες ώρες) διαπιστώθηκε πως καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η σχέση ανάμεσα σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «κοινωνικό τζετ-λακ» και την κακή επίδραση στην υγεία, συνεχίζει να υφίσταται ανεξαρτήτως άσκησης και ισορροπημένης διατροφής.

«Το κοινωνικό τζετ-λακ αναφέρεται στην αναντιστοιχία μεταξύ του κιρκαδικού (βιολογικού) ρολογιού ενός ανθρώπου και των κοινωνικά επιβεβλημένων συνηθειών του ύπνου. Άλλες ερευνητές έχουν μάλιστα διαπιστώσει πως το επικαλούμενο «τζετ λακ» σχετίζεται με την παχυσαρκία και ορισμένους δείκτες καρδιαγγειακής λειτουργίας» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Patricia Wong, από το Πανεπιστήμιο Pittsburgh.  

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση