Ευζωία

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

bilingual brain affect

Τα άτομα που μιλάνε δύο ή περισσότερες γλώσσες έχουν περισσότερη φαιά ουσία σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου τους, όπως αναφέρει αμερικανική μελέτη στο περιοδικό Cerebral Cortex.

Στο παρελθόν αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει πολυάριθμα πλεονεκτήματα από την εκμάθηση ξένων γλωσσών ενώ ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι τα δίγλωσσα άτομα έχουν περισσότερη ευελιξία σκέψης και καλύτερης αξιοποίησης των θετικών στοιχείων κάθε κουλτούρας.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον, διαπίστωσαν ότι η διγλωσσία αυξάνει το μέγεθος του τμήματος του εγκεφάλου που ευθύνεται για το εύρος της προσοχής και την βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν την φαιά ουσία δίγλωσσων ατόμων και μονόγλωσσων και πράγματι διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι είχαν περισσότερη φαιά ουσία στις μετωπιαίες και βρεγματικές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στον εκτελεστικό έλεγχο.

«Με την διεξαγωγή της έρευνας, θέλαμε να δούμε αν η διαρκής διαχείριση δύο γλωσσών συντελεί σε γνωστικά πλεονεκτήματα, και κατά πόσο η επιπλέον φαιά ουσία που παρατηρήσαμε σε δίγλωσσα άτομα δεν είναι τυχαίο γεγονός» εξηγεί ο Δρ Ολουμιντ Ολουλαντε.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση