Ασφάλιση

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

mpakalexise89.jpg
Σε μία βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία εξελίχθηκε το ασφαλιστικό σύστημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ),  Αθανάσιο Μπακαλέξη.


Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου  THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE: «Health on a wire:  Balancing priorities», το σύστημα ασφάλισης ήταν κατακερματισμένο, άδικο και αναποτελεσματικό. Η κρίση προκάλεσε επιδείνωση αυτού και σε αυτόν τον κατακερματισμό την απάντηση έδωσε  ο ΕΦΚΑ, βάζοντας τέλος στην πολυνομία, στις ανισότητες και στην ταλαιπωρία των πολιτών.

«Ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε συγχώνευση πολλών ασφαλιστικών φορέων για ένα βιώσιμο σύστημα ασφάλισης με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Μειώνουμε το λειτουργικό κόστος και ενοποιούμε τα επιμέρους μητρώα σε ένα ενιαίο μητρώο ασφαλισμένων σε μία ηλεκτρονική και διαδραστική πλατφόρμα», επεσήμανε ο κ. Μπακαλέξης, υπογραμμίζοντας ότι ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η δύσκολη πορεία θα έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για τις νεότερες γενιές.

Απ’ την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας με νούμερα, επεσήμανε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη ανήλθε σε 12,2% του ΑΕΠ το 2010 και 17% του ΑΕΠ το 2016. Παράλληλα τόνισε ότι η κρίση έφερε ανεργία και κατά συνέπεια μείωση εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2010 έως το 2015 υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50 δις ευρώ, αλλά δεν υπήρξε εξοικονόμηση της ασφαλιστικής δαπάνης. Μια περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 25% θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.

«Τα μέτρα που πήραμε για αναθεμελίωση της κοινωνικής δαπάνης ήταν αναγκαία, διότι υπήρχαν παροχές που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν σε μια κρίση, με μειώσεις μισθών και εισφορών, με πλήρη ανατροπή της σχέσης εργαζομένου-συνταξιούχου (το 1970 η σχέση ήταν τέσσερις εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο, ενώ σήμερα η σχέση είναι 1,3 εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο). Τα πρώτα βήματα αναθεμελίωσης κατέγραψαν τα πρώτα θετικά βήματα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο ΕΟΠΥΥ υπερκάλυψε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 όλες τις υποχρεώσεις του προς τον τομέα υγείας. Μάλιστα υπήρξε υπερκάλυψη σε ποσοστό 15% του συνόλου», συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μολονότι η εισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών στο ασφαλιστικό σύστημα μειώθηκε, η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα εξασφαλίζει και τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο ΕΦΚΑ κάνει τα πρώτα του βήματα, δεν έχουν ολοκληρωθεί, όμως οι κοινωνικές δομές που δημιουργεί σύντομα θα είναι εμφανείς στους πολίτες.

«Η ασφαλιστική πολιτική συνδέεται πλέον με νούμερα. Η καταβολή στον ΕΟΠΥΥ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είχε πλεόνασμα για πρώτη φορά. Οι δανειστές πρέπει να μας δώσουν χρόνο. Αυτό το χρόνο θα τον κερδίσουμε χάρη στα θετικά  αποτελέσματα που σημειώνονται. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης κάνει τα πρώτα του βήματα και με την πάροδο του χρόνου θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση