AμεA

1a

Αναζήτηση Ιατρών

Διακοπές και υγεία. Παροχές υγείας σε όλη την Ελλάδα

 • Θεραπεία με
 • ''Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του Υαλουρονικού οξέος''
 • DENTISTY FOR DISABLED PATIENTS
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ (ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ( Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ )
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

amea_odobnto.JPG

Στα άτομα με σοβαρές νοητικές ή ψυχικές βλάβες παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο της παραμελημένης στοματικής υγιεινής.

Τα βασικότερα αίτια αυτού του φαινομένου είναι η αδυναμία επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας, στο οικογενειακό περιβάλλον ή στο ίδρυμα φιλοξενίας ή αδυναμία πρόσβασης σε οδοντιατρικές μονάδες ειδικευμένες στα άτομα αυτά, μας λέει η κυρία Συλβάνα Αλιράϊ, Νοσηλεύτρια Οδοντιατρικής και συνεχίζει

alirai_silbvana.jpg

Η συγκράτηση τροφών στην στοματική κοιλότητα, η συχνή λήψη υδατανθράκων (γλυκών), η ξηροστομία που πολλές φορές προκύπτει από την φαρμακευτική αγωγή, η στοματική αναπνοή ή νοσήματα στόματος (όπως καντιντίαση, λευκοπλακία, υπερπλαστικά ούλα) είναι αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα. Μια ακόμα αιτία εκδήλωσης σοβαρών στοματογναθικών προβλημάτων, είναι άτομα με ειδικές ανάγκες που πάσχουν από γενετικά νοσήματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, γίνεται κατανοητό ότι οι ασθενείς αυτοί χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην EURODENTICA Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα, για την ορθή οδοντιατρική θεραπεία των ασθενών αυτών, πρώτος στόχος είναι η στενή συνεργασία των οδοντιάτρων με τους θεράποντες  ιατρούς, η εκτίμηση ή ο εντοπισμός των υπαρχόντων νοσημάτων, καθώς και η φυσική κατάσταση του ασθενούς.

Το δεύτερο βήμα, αποτελεί το σχέδιο θεραπείας, το οποίο πάντα οφείλει να είναι εξατομικευμένο και να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του ειδικού ασθενή. Απαραίτητο στοιχείο του σχεδίου θεραπείας αποτελεί η εκπαίδευση τόσο των γονέων, όσο και του ίδιου του ατόμου στην προληπτική οδοντιατρική, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα έστω και ελάχιστης επικοινωνίας,  ώστε να περιοριστούν οι συχνές βλάβες στα δόντια, όπως και να συνηθίσει  ο ασθενής στις επανεξετάσεις ανά εξάμηνο.

Τρίτο βήμα στην ορθή διαχείριση ατόμου με ειδικές ανάγκες αποτελεί η μέθοδος με την οποία θα εφαρμοστούν οι οδοντιατρικές εργασίες, δηλαδή το είδος της οδοντιατρικής ή της φαρμακευτικής αγωγής.

Το τέταρτο βήμα είναι η δυνατότητα των γονιών να βρίσκονται στον χώρο  των επεμβάσεων (οδοντιατρείο) και να συμμετέχουν στο σχέδιο θεραπείας του ατόμου. Η συμμετοχή των γονέων είναι πολύ σημαντική από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης στο οδοντίατρο, έως την αποχώρηση μετά την επέμβαση.

Γενικά, η μέθοδος της αναισθησίας, όταν συνδυάζεται με τον ορθό σχεδιασμό της θεραπείας και με την απαιτούμενη εμπειρία και συνεργασία της οδοντιατρικής, ιατρικής και νοσηλευτικής ομάδας, δίνει τη δυνατότητα παροχής ασφαλούς, αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης ποιοτικά θεραπείας στους ασθενείς ΑμΕΑ.

Συμπερασματικά, η διαχείριση των ΑμΕΑ επιτυγχάνεται εύκολα από μια εξειδικευμένη ομάδα (οδοντίατρος, βοηθός, νοσηλευτής), όταν αυτοί συνεργάζονται στενά με τους θεράποντες ιατρούς των ατόμων αυτών. Η διαδικασία της επεμβατικής ηρεμίας και αναλγησίας, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλή για αυτά τα άτομα ενέργεια, όταν γίνεται σε εξειδικευμένα πολυοδοντιατρικά κέντρα, καθώς ακολουθούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες αλλά και οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να παρευρίσκονται στο ιατρείο καθ΄ όλη την διάρκεια της θεραπείας.

Ενώ ο κύριος Νικόλαος Σ. Κουβελάς, Επικ. Καθηγητής Οδοντ.Τμήματος, CEO EURODENTICA μας λέει.

kouvelas.jpg

Η εξειδικευμένη ομάδα της EURODENTICA Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα, πρωτοπορεί στην διαχείριση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς το προσωπικό είναι εξειδικευμένο στην διαχείριση αυτής της ομάδας ασθενών και έχει θεραπεύσει σημαντικό αριθμό ατόμων με σοβαρές νοητικές ή ψυχικές βλάβες, αυτιστικά παιδιά και γενικά ασθενείς με δυσκολία στην επικοινωνία.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Χρήσιμα Links


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση